En kilde til Soppmuntring!
EN LIDENSKAPELIG SOPP-AMATØRS BETROELSER... (scroll down for pictures)
Tiden er kommet for soppturer i skog og mark!
Det er motiverende å legge i vei med kurv, kniv/saks, børste og en alltid blond og parat Mindy. Bygdehexa
har vært ute en septemberdag før. Det er jo en slags jakt, og man føler seg litt som en jeger. Byttet er ikke av det raske slaget, men må likevel spores opp. Ved hjelp av det uunværlige "sopp-blikket"
i første omgang.
De forskjellige sopptypene foretrekker ulike vokseplasser. Noen trives sammen med utvalgte trær, andre lever på spesiell skogbunn, eller synes gressplenen er et sted å være.
Sjampinjong er funnet i grusen på en parkeringsplass i byen. Det gjelder å kjenne de riktige stedene.
Tiltross for intens leting hender det likevel at det ikke blir sopp i kurven. Derfor syns Bygdehexa det
er så lurt å ha med kamera; på den måten kommer hun aldri hjem uten sopp! De spiselige, sikre plukkes i kurven, resten havner på minnekort i kameraet.
Sommerens vær og temperatur legger grunnlaget for soppenes høstfest. I 2009 kunne vi takke regnet som falt så generøst for et godt soppmøte da det ble høst.
Sopphøstene 2010 og 2011 virket
også lovende. Det virket som om niende måned nok en gang gjorde seg fortjent til hedersbetegnelsen SOPPTEMBER!
September 2012 ankom med sommertemperatur, sol og blå himmel. Et bluss av kantarell
kom tidlig. Så var det plutselig rim på gresset en morgen. Det store spørsmålet var om det betydde slutten på en rekordkort soppmåned?
Bygdehexa gikk høsten i møte med et motvillig kne, så det var
ikke så enkelt å kaste seg ned på bakken foran potensielle "soppmodeller". Men for å komplementere vår samling trosser vi litt av hvert!
Vi presenterer med dette Bygdesoppene!
Om du ennå ikke
har fått øynene opp for det litt mystiske soppriket, kan det jo hende du blir litt mer "soppmerksom" neste gang du ferdes ute i naturen en høstdag. Ta en titt på hva som venter deg!
GOD TUR!
Hilsen Blondinen og Bygdehexa
NB! Bygdehexa er ikke godkjent
soppkontrollør. Bare lidenskapelig hobbymykolog med en pen samling sopp-bøker.
Vi kan derfor ikke garantere at de følgende sopper er identifisert korrekt.
BILDENE
ER MENT SOM GLIMT FRA SOPPSKOGEN OG MÅ IKKE BRUKES SOM ARTSBESTEMMELSE!
NB!Viktig advarsel før du begynner å plukke selv:
Det er ikke nok å være nesten sikker når det gjelder sopp:
Mange sopper er giftige🤔 og noen er DØDELIGE,😮 selv
i bitte små mengder!!🤒
Er du interessert i å sanke sopp til mat kan du:
🙂Melde deg på et soppkurs, og
🙂Kjøpe flere forskjellige- og NYE soppbøker som gjelder for landet du
befinner deg i. og
🙂Gå på soppkontrollen der du bor.
😀HUSK: det sikreste du kan ta med deg på sopptur, er et KAMERA:-)
😉Jeg blir kanskje ikke mett av å se på bilder av soppen jeg fant i fjor. Men bedre oppbevaring av vakre soppindivider finnes ikke
for meg!
Bli soppdatert du også: Klikk her !!!
Interne Soppvettregler er
under utarbeiding...
Kanskje de blir ferdig til neste sesong?
-
En knallfarget sopp med det litt fantasiløse norske navnet svovelkjuke. Norske soppbøker kan styre sin begeistring, men soppsankere i utlandtet synes soppen er topp! Den kalles "chicken of the woods". Riktig tilberedt, er det lett å skjønne hvorfor! (nei, den legger ikke egg... men den lukter, smaker og ser akkurat ut som krydret kyllingkjøtt.)
Jeg synes forresten den tar seg godt ut på bilde også
-
Matblekksoppene trives i flokk, og kan dukke opp i store antall på gressplener etter mye regn. De er en typisk senhøst-sopp. De er også en av de fem sikre soppene, og de er noe helt for seg selv. Men selvom en soppekspert ikke kan ta feil av dem og giftige arter, har jeg hørt om amatører som plukker unge fluesopper og tror de har funnet matblekksopp. Anything goes....
-
Er det mulig?! tenkte og så nærmere på noe som først minnet om unge fluesopp. Mye tyder på at dette er en type sjampinjong!! Duft og farger på skivene stemmer. Men jeg nøyde meg med å ha dem på en linses avstand... Skeptisk?
PS det er virkelig sjampinjong, men usikker på hva slags. Som voksne fikk de nemlig "sparken..." -
Torsdag 7 oktober fant jeg nok en gang sjampinjong i Kristiansand sentrum. Trofast dukker de fram i gresset i Tresse ( det rimte!) For lidenskapelige sopp-interesserte er funn av sjampinjong litt som synet av en årgangs-rollsRoyce for en bilentusiast. (-Vel og merke en som har sans for RollsRoyce...)
-
Nesten litt magi involvert her også. Stanksoppen er blant annet kjent for å vokse til full høyde i løpet av noen timer. Selv i plukket tilstand kommer den fram fra "hekseegget." Hvorfor man plukker noe som lukter så ekkelt er et godt spørsmål. Er man nysgjerrig så er man nysgjerrig. Det holdt imidlertid med den ene gangen
Stanksoppstedet kjennes på lukten. En dag skal jeg klare å ta et bilde mens den grønne sporemassen fremdeles sitter på "hatten"!
-
Stakkars steinsopp som stadig saboteres av snyltesløret som rørsoppsnylteren sprer, så spiselig sopp sykner. Sørens slørangrep! sverger soppsankeren snytt. Snart sveller soppen. Senere sprenges stilken istykker. Soppen siger sammen som smeltende snømann.
Slikt skjer, sier soppsakkyndige sadistisk. Spis aldri smittet sopp!
Nyeste kommentarer